zo 07.12.14

11:00

Aangespoeld en weggewaaid

Een praatprogramma voor vertellers en luisteraars.

Vier gasten strijken neer in de sofa met hun persoonlijk verhaal. Drie ervan zijn naar hier gemigreerd (‘aangespoelden’, zoals inwijkelingen in deze stad benoemd worden), eentje is uit Oostende weggewaaid.
Gastheer Stefaan Kerger (journalist Focus WTV) gaat met elk van hen een gesprek aan, over het hebben van een hometown en het kunnen of moeten ontsnappen hieraan. Waarom zijn ze in Oostende gestrand of vertrokken? Wat betekent de stad voor hen? Hoe zien zij hun roots, welke dromen hebben ze?

We verwelkomen vier boeiende gasten:

- Youssef Abdelkader
Youssef legde een gans traject af op zijn weg naar België. Hij groeide op in Egypte, verhuisde naar Duitsland, ging terug naar Egypte en settelde zich uiteindelijk in Oostende.
Youssef is trotse voorzitter van de vereniging Egybelg. Met de vereniging wil hij de Egyptische cultuur in Oostende kenbaar maken en de beeldvorming over Egypte hier bij een ruim publiek verbeteren.

– Mila Rasule
Mila is afkomstig uit Afghanistan, heeft een Russische moeder en Afghaanse vader.

Dominique Lubaki
Dominique is een ‘bekende Oostendenaar’, sinds hij 23 jaar geleden als Kongolese (ex Zaïre) vluchteling in Oostende terechtkwam.
Hij is voorzitter van de vereniging Multi Mondo vzw, die onder andere wil aantonen dat de taal van de sport universeel is en dat dit leidt tot integratie en diversiteit. Zijn eigen levensfilosofie is het ‘pourquoisme’, op zoek naar het waarom.
Kunst met een boodschap speelt ook een belangrijke rol in zijn leven. Hij heeft een Afrikaans huis Malaika, een open huis in Oostende, waar iedereen in contact kan komen met Dominique en zijn verhaal.

- Ineke Lievens
Ineke is geboren en getogen in Oostende. Na haar studies in Gent vervolgde ze haar opleiding als actrice in Londen. Daar ontmoette ze haar Canadese man en trok met hem naar Vancouver. Ze woonde hierna ook even in de VS, Duitsland en terug in België. De voorbije vijf jaar woonde ze opnieuw in Vancouver. En sinds juni dit jaar nestelde zich met haar gezin in Waterloo. Oostende blijft een beetje thuis, aangezien haar familie er nog woont.

Voor de muzikale intermezzi zorgt Tcha Limberger, geboren in een muzikantenfamilie met zigeunerroots.
Als één van de meest vermaarde instrumentalisten op wereldniveau beheerst hij zo goed als alle bekende stijlen van zigeuner- en Balkanmuziek.

In het kader van ‘Aangespoeld en weggewaaid’, een week rond superdiversiteit in Oostende. 
Voor het volledige programma, zie oostende.be/aangespoeld