zo 25.05.14

15:00

Bach op verkiezingsdag

Salon met Alain Platel en Benjamin Glorieux

Politiek is belangrijk. Maar voor veel mensen is muziek even belangrijk, of belangrijker. En voor sommige mensen staat muziek gelijk aan Johan Sebastian Bach (1685­ – 1750). Drie eeuwen later blijft het oeuvre van de kapelmeester van Leipzig indrukwekkend, met talloze composities voor grote en kleine bezetting, voor koor, voor klavier, orgel, cello.
Dat ze uit een diep geloof ontstonden, maar zoveel ‘seculieren’ tot op vandaag inspireert, wekt nog meer verbazing. Een dag voor dit salon gaat de New Yorkse pianist Dan Tepfer in Vrijstaat O. nog aan de slag met zijn Goldberg variaties. Wat is het geheim van Bach?

Op verkiezingsdag brengen we twee artiesten bij elkaar. We nodigen de veelgelauwerde choreograaf­ regisseur Alain Platel uit, die zijn liefde voor Bach vaak in zijn werk laat doordringen.
Hij deed dit recent nog met Tauberbach. Naast hem nodigen we cellist Benjamin Glorieux uit. Die dag zal Anna Luyten het met hen hebben over de rol van Bach in hun leven: als componist, als inspirator, als troost, heerlijkheid, meditatie. Hoe verbinden zij deze muziek aan hun doen en laten, als mens, als maker?

In een salon wordt er gepraat én gemusiceerd. Benjamin Glorieux brengt een kleine, fijne bloemlezing uit de suites van Bach.