vr 19.07.13

21:00

Martine de Kok & band

Belgium 12 points – gratis zomerse vrijdagavondconcerten

Martine de Kok is een artistieke duizendpoot. Ze componeert muziek voor theater, acteert, schildert, schrijft en knutselt eigenzinnige liedjes in elkaar. Na een kleinkunstopleiding (Studio Herman Teirlinck) werkte ze onder andere samen met Herman Van Veen en figurentheater FroeFroe. Toch is ze geenszins in één vakje te stoppen.

Begin dit jaar kwam haar debuutalbum ‘Plaatselijk verkeer’ uit: een vleugje balkan, een wolkje jazz, een mespunt klassiek, wat potten en pannen, en een subtiele scheut traditionele kleinkunst.
Niet alleen poëtische teksten en originele muziek, maar ook een zeemanskoor en een zatte fanfare zijn de ingrediënten.

Martine de Kok  zang, piano, accordeon
Marin Zivkovic (balkan-/jazzmuzikant uit Kroatië)  sopraan-, tenorsax
Niels Van Heertum (Ifa Y Xango, Jazzlabseries…)  euphonium
Seba Thomé  (Lady Linn, Eddy et les vedettes…)  contrabas
Tijl Piryns  (You Raskal You, Murga Armada…)  drums

-‘Een zangeres is voor haar duidelijk een groep, en die groep bestaat uit mensen die niet alleen om hun capaciteiten, maar evenzeer om hun persoonlijkheid samenkomen. Het levert een bijna anachronistische stijl op, die verwijst naar de jonge Tom Waits, en naar Hanne Hukkelberg.’ (**** Peter Vantyghem, De Standaard) 

-‘Maar toch slaagt Martine de Kok er op haar debuut moeiteloos in om de aandacht naar zich toe te trekken. De titelsong is een juweel en ook ‘Woestijn’ geeft aan dat De Kok het talent beheerst om een spitse tekst te schrijven.’ (*** Bart Steenhaut, De Morgen)

-‘Dit is wat men noemt een uiterst aangename kennismaking. Martine de Kok is een jongedame met pit, een goed gevoel voor humor en een scherpzinnig observatievermogen.’ (G.T. Briquet, Rifraf)

-‘Sterke teksten, muzikale rijkdom en opvallende podiumvastheid’ (Jury Grensincidenten 2012 : jury- en publieksprijs)