vr 29.01.16

16:00

Chambres d’O 2016

Huiskamerfestival

29 – 31 januari

Wat is er gezelliger dan de donkere winterdagen samen lekker binnenskamers door te brengen? Met Chambres d’O brengen de Kunstvaarders (cc De Grote Post, Mu.ZEE, TAZ en Vrijstaat O.) voor de tweede maal een hartverwarmend huiskamerfestival. Een unieke belevenis in gastvrije huiskamers, vol onverwachte ontmoetingen. Met muziek, theater, dans, literatuur en zoveel meer. Het meeting point van dit festival is dit keer de Kunstacademie aan Zee.

Onderstaand een overzicht van de artiesten die we mogen ontvangen op dit hartverwarmende festival. Het volledige tijdschema en stadsplan vind je terug in de folder.

Peter Aers – Everything depends on how a thing is thought

Peter Aers brengt twee verschillende gespreksperformances. Eerst nodigt hij 12 mensen uit om aan te schuiven bij een orakel. Voor een tweede performance neem je deel aan een leesgroep, met een nieuw kortverhaal van Yves Pertry.

Bookers en Hookers – Jean-Marie Berckmans

Bookers & Hookers maakt op basis van wereldliteratuur onvoorspelbare performances op al even onvoorspelbare locaties. Tijdens Chambres d’O gaan ze aan de slag met teksten van de Antwerpse cultschrijver Jean-Marie Berckmans.

Yinka Kuitenbrouwer – Honderd Huizen

Voor deze voorstelling ging Yinka Kuitenbrouwer op bezoek bij 100 mensen. Op basis van de gesprekken die ze voerde, vertelt Yinka een nieuw verhaal over bewoners, vertrekkers, aangelanden, zwervers en thuisblijvers.

Kim Erkens – Vergeet-mij-liedje

Een hartverwarmend kunstproject over ouder worden en dementie. Je ziet/hoort hoe hoe muziek toelaat om herinneringen op te roepen en taal te overstijgen, waardoor contact maken mogelijk wordt.

Roy Aernouts & Bert Haelvoet – Sketch

Roy en Bert studeerden met hun voorstelling Het Appartement samen af aan Studio Herman Teirlinck. In deze voorstelling (Sketch) nemen ze deze traditionele theatervorm onder de loep. Ze komen zichzelf, elkaar en het publiek tegen!

Gosie Vervloessem – Recipes for a disaster (ook voor families)

Een voorstelling over onze drang naar classificatie en controle in de vorm van een heuse Tupperware Party. Terwijl iedereen proeft en kookt, wordt het idee dat alles netjes opgeborgen en weggestopt kan worden langzaam opengebroken.

Yentl De Werdt & Sattar Khan – Teen-taal (vanaf 9 jaar)

Een danseres en een Rajastaanse percussionist ontmoeten elkaar in een huiskamer. Samen gaan ze op zoek naar een taal waar ritmes elkaar kruisen. Centraal hierbij staat de ‘beat’.

Geert Belpaeme & Mats Van Herreweghe – Sprachspiel (extra familieversie)

Een voorstelling die het midden houdt tussen theater en dans, tussen kunst en filosofisch experiment. Er zijn geen woorden, geen concepten, geen betekenis, enkel lichamen en de mogelijkheid om te spelen.

Stijn Van Erp – An Empty Performance

De grootste fascinatie van Stijn is het omgaan met andere mensen, hoe verhouden we ons tot elkaar en tot onszelf. Zijn performances zijn een ervaring te laten zijn, die men samen beleeft, waarbij kwetsbaarheid een belangrijke rol speelt.

Line Boogaerts – At Home

Een tekenares gaat aan de slag op vensters van twee tegen over elkaar liggende huizen. Je huis bepaalt je manier van kijken naar de wereld. We willen de blik van de ander buitenhouden, maar tegelijk ook tonen wie we zijn.

Audrey Cottin – Ostend clapping group

Na Clapping Groups in Toulouse, Gent en Antwerpen is het nu de beurt Oostende! De groepen worden steeds opnieuw gevormd en er worden telkens andere mensen uitgenodigd om deel te nemen.

Karel Verhoeven, Emi Kodama & Elias Heuninck Heuninck – Topos Sonos

Een huis wordt al ‘luisterend’ bezocht. Door de combinatie van natuurlijke, versterkte en nieuw gecreëerde geluiden en een gesproken verhaal balanceert de bezoeker tussen de fysieke belevenis van het bezoek en de opgedane ervaring.

Sages comme des Sauvages

Kleurrijk en fantasierijk nodigt dit Franstalige duo je uit om intens te genieten van poëzie in de kleine dingen. Wat deze tandem drijft en samenbracht, is een onvoorwaardelijke liefde voor muziek en het leven.

Roy Aernouts

Als cabaretier scoorde Roy Aernouts hoge toppen en was hij te zien in diverse films en tv-series. Maar ondertussen trekt ook de oude liefde van de muziek terug aan hem. Tijdens Chambres d’O probeert hij solo oud én nieuw werk uit.

Christian Mendoza & Heleen Van Haegenborgh

Eén piano. Twee pianisten. Vier handen. Vanuit de transcripties van Bach voor quatre mains kwam de inspiratie om zelf muziek te maken: een mix van jazz en hedendaagse muziek.

Bart Maris & Sylvie De Pauw (ook voor familes)

De soprane Sylvie De Pauw tourde wereldwijd met Collegium Vocale. Trompettist Bart Maris is een ware muzikale avonturier & duizendpoot. Sinds kort vormen ze een duo dat met veel passie het raakvlak tussen klassiek en jazz verkent.

Frie Maline

Het nieuwe project van de beloftevolle, Oostendse zangeres Frie Mechele. Met haar nieuwe composities ontwikkelt ze een eigen verhaal en klank. Haar songs zijn diep doordrenkt met jazz en soul, haar stem is warm en vol emotie.

Frie Mechele & Anneleen Boehme

Zangeres Frie Mechele treedt tijdens Chambres d’O niet alleen aan met haar kwartet (Frie Maline), maar ook in duo met contrabassiste Anneleen Boehme (LABtrio). Soulvolle jazzy songs in uitgepuurde vorm en intieme setting.

Heug & Bernhard Christiansen

Bernhard Christiansen is de meester van het puntige prozagedicht, waarin hij iets vertelt dat droogkomisch, dan weer verwarrend, wrang of ontroerend is. In combinatie met geluidscollectief Heug is dit een ware belevenis.

Sincollectief – X

Vlaanderen is vandaag multi-religieus en superdivers, maar de strijd tegen onverdraagzaamheid is gebleven. Met muziek en woord wordt de figuur van Malcolm X weer tot leven gebracht, want hij is nog nooit zo relevant geweest.

Chantal Acda

De Nederlandse zangeres Chantal Acda is momenteel de sterrenvrouw aan het muzikale firmament. Haar laatste plaat werd overladen met lof. Momenteel tourt ze mét groep door Europa, speciaal voor Chambres d’O doet ze het solo.

Chambres d’O is een organisatie van Kunstvaarders vzw, die de krachten bundelt van vier culturele actoren in Oostende: cc De Grote Post, Mu.ZEE, TAZ en Vrijstaat O. (www.kunstvaarders.be). Samen met Liefde tussen de Lijnen (12, 13 en 14 februari), De nacht van de musea en galerijen (13 februari) en Postival (6 februari) vormt Chambres d’O het culturele gelaat van de campagne Winters uitwaaien in Oostende(www.visitoostende.be/uitwaaien). En er is meer: Chambres d’O en Liefde tussen de Lijnen bieden speciale ticketformules aan (zie Info & tickets).