zo 16.02.14

11:00

Dirk Barrez

Ochtend van de coöperaties
(Boekvoorstelling + gesprek)

Van Ecopower in België tot Cresol in Brazilië tonen coöperaties dat ze succesvol kunnen ondernemen. Coöperatieve bedrijven blijken opvallend langer te leven dan klassieke bedrijven, zorgen voor meer jobs en werkzekerheid, verdelen de welvaart en stimuleren de lokale economie.

Wat maakt dat Zwitserland verbazend anders is, dat bio, streekproducten, fair trade en ecolabels hier het hoogst scoren? Wie weet de Zwitsers werkelijk op het spoor van een duurzame economie te zetten?
Een bank waar het geld van 5,6 miljoen klanten veilig is, die rendabel is, het spaargeld inzet voor de echte economie, meer dan 5000 vrijwillige bestuurders telt en maakt dat coöperatieve bedrijven zich werkelijk thuis voelen. Kan dat?
Dat werknemers de baas zijn in hun eigen ondernemingen. En dat ze daarmee wel 80.000 jobs weten te creëren, en zelfs te behouden in een zwaar door crisis getroffen economie. Is zoiets mogelijk?
Het is werkelijk bijna niet te geloven wat coöperaties allemaal klaarspelen. Waarom is dit voor mij als ondernemer verborgen gehouden? Dit biedt toch een nieuwe toekomst voor klassieke bedrijven?

Journalist en oprichter van NewB Dirk Barrez kaart dit aan in zijn nieuwe boek Coöperaties. Hoe heroveren we de economie? Hij stelt het boek voor in Vrijstaat O. en gaat erover in gesprek met een expert en met het publiek.
Zit u met vragen? Wil u vrije loop geven aan uw kritische zin? De auteur zoekt graag met u naar de antwoorden.

Dirk Barrez schreef vanaf de eerste letters mee aan de verhalen van NewB, nieuwe coöperatieve bank in oprichting, en van DeWereldMorgen.be. Hij was ruim 20 jaar tv-journalist en reportagemaker voor VRT en is hoofdredacteur van PALA.be. Hij realiseerde documentaires als Koe 80 heeft een probleemHet Mondiale UitzendkantoorHet Gezicht van de Honger en Argentinië, hoe een rijk land arm wordt, en is de auteur van o.a. van Verontwaardiging naar Verandering en de trilogie Ik wil niet sterven aan de XXste eeuw, De antwoorden van het antiglobalisme en Van eiland tot wereld. Appèl voor een menselijke samenleving.

deBuren verloot tijdens de boekvoorstelling een aantal exemplaren van het boek onder de aanwezigen.