zo 03.11.13

15:00

Dood in Fictie

Voor het project X / Een oefening in verdwijnen gingen de theatermakers Leentje Vandenbussche, Peter Aers en Tijs Ceulemans op zoek naar ‘het sterven‘ in lite­ratuur, wetenschap en praktijk.
Eerder resulteerde dit in de theatervoorstelligen LIGHT, MEDIUM en STRONG (gepresenteerd door Vrijstaat O. in mei 2012). Nu is er met Dood in Fictie ook een neerslag van dit onderzoek in boekvorm. Vrijstaat O. presen­teert dit boek in exclusiviteit, samen met de makers.

‘Hoe is de dood aanwezig in de literatuur?
Hoe laat een auteur zijn personages sterven?
Inventariseer je met ons mee?‘
Met deze oproep startten de drie makers hun onderzoek. Het was de start van een lang en intensief traject. De neerslag van deze oproep, Dood in Fictie, is een fascinerende verbeelding van ruwe moord, aangrijpend afscheid of banale omgang met de dood. Naast een selectie van zinnen worden doodsoor­zaken en familieverbanden ontleed en beschreven, statistieken bijgehouden en patronen blootgelegd.
151 romans, 9122 personages, 1178 zinnen. Sprakeloos (Tom Lanoye), Jurrasic Park (Michael Crichton) of De kroniek van een aangekondigde dood (Gabriel Garcia Marquez); het zijn maar enkele voorbeel­den van de ruime variatie aan ingezonden boeken.
Dit boek opent, net als de eerdere theatervoorstellingen, de dialoog en blaast op een respectvolle manier leven in het onderwerp van de dood.

Meer info: www.oefeninginverdwijnen.be