Masterclass

Naar aanleiding van Expeditie Dansand!/Atelier De Stad Oostende organiseren kunstencentrum Vrijstaat O. en de Stad Oostende ‘Atelier Groen Lint’. Met dit labo worden creatievelingen uitgenodigd om samen na te denken over de toekomst van het Groen Lint – een groene gordel in de stad Oostende – en over de stad van de toekomst, met alle uitdagingen waar we vandaag voor staan. Atelier Groen Lint is organisch verweven met Expeditie Dansand! en een uitbreiding van het programma in de filosofie van het VRT-project Atelier De Stad.
Atelier Groen Lint bestaat uit een masterclass en publieke lezingen.

De aanleiding voor Atelier Groen Lint is het Masterplan Groen Lint, een ambitieus project dat een nieuwe betekenis wil geven aan de groengebieden en landschappen omheen de stad Oostende. Door parken, bossen en groengebieden te verbinden tot een groen kralensnoer rond de stad en de verstedelijkte rand te verknopen met het open landschap, kan de achterkant van de stad een tweede voorzijde worden.

Met Atelier Groen Lint wordt een volgende stap gezet in de ontwikkeling van het Groen Lint.

De masterclass focust op ‘Les Hortillonnages’, een gebied van het Groen Lint waarbij in een eerste ontwerp o.a. een biopluktuin en een co-housingproject uitgetekend werden. Afgestudeerde landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, architecten en kunstenaars (o.a. van Expeditie Dansand!) buigen zich een week lang over deze case study. Ze denken na over een toekomstvisie voor dit nieuwe stedelijke landschap. Ook de relatie tussen de Torhoutsesteenweg, Stene Dorp en dit landschap is een aandachtspunt. Ze krijgen hierbij input van externe deskundigen (hydrologen, deskundigen landbouw, specialisten sociaal ondernemen,…) en worden begeleid door Georges Descombes (ADR), Bart Van Gassen (Technum), Eli Devriendt (Stad Oostende) en Karel Vanackere (AGSO). Ook de Vlaamse Bouwmeester Peter Swinnen, tevens peter van het project Atelier De Stad, komt op bezoek tijdens de masterclass. De masterclass zet in op een sterke wisselwerking tussen observatie en ontwerp. De ontwerpen worden verwerkt in het definitieve ontwerp voor deze zone.

Atelier Groen Lint is meer dan alleen een masterclass voor een gericht publiek en wil zich ook openstellen voor een breed publiek door middel van lezingen in de thematiek van duurzaamheid, innovatie, stedelijkheid en landbouw.

— zondag 06.07: Pecha Kucha ‘De circulaire stad’

— maandag 07.07: Panelgesprek over het Groen Lint met gerenommeerde buitenlandse gasten Georges Descombes (architect uit Zwitserland), Elissa Rosenberg (docente landschapsarchitectuur/stedelijkheid uit VS) en Sébastien Marot (publicist, recensent uit Frankrijk)

— dinsdag 08.07: Lezing Bruno De Wachter, die als ‘writer in residence’ wandelde langs het Groen Lint en onderweg. Zijn ervaringen bundelde hij in een publicatie, die deze avond ook ter beschikking wordt gesteld voor de aanwezigen. Diezelfde avond gaat schrijver/filosoof Jan-Hendrik Bakker in gesprek met Paul Geerts over zijn boek ‘Grond. Een pleidooi voor aards denken en een groene stad’.
Lees hier meer over het traject van Bruno De Wachter.

 

ADS_stempel_groen_2-1

Met dank aan Kubieke ruimte en Oostende Werft.
met de steun van VRP, Archipel, de Vlaams Bouwmeester, VaI, BVTL