za 06.12.14

20:00

NATHAN DAEMS KARSILAMA QUINTET

Start concert: 20u; einde concert: 22u (twee sets)

Met groepen als Black Flower (Ethiojazz), Ragini Trio (Indisch) en Bazaar d’Orient (balkan) bewees Nathan Daems al dat hij een muzikant is met een open geest. Op vraag van Vrijstaat O. werkte hij nu een creatie uit rond zijn grote passie: Turkse zigeunermuziek. Deze muziek klinkt door zijn Arabische roots zeer oriëntaals, maar biedt tegelijk een grote vrijheid op het vlak van improvisatie door de invloed van de zigeuners. Dit repertoire reisde 50 jaar geleden samen met de Turkse migranten naar onze contreien en wordt vandaag op een boeiende en persoonlijke manier geassimileerd door Nathan Daems.

Nathan (sax, Turkse kaval) brengt een repertoire met nieuwe composities en traditionals en stelde voor dit project een waar topensemble samen. Violist Tcha Limberger kreeg als kleinzoon van Piotto Limberger de jazz manouche-stijl met de paplepel toegediend. De Bulgaarse Roma Niki Alexandrov speelde in Bulgarije en omstreken met de grootsten in de Romamuziek. Accordeonist Dimos Vougioukas zorgt voor Griekse invloeden (zonder dewelke veel Turkse muziek vandaag anders zou klinken) en Tristan Driessens, die als musicoloog gefascineerd is door de Ottomaanse muziek, speelt ûd.

In het kader van de vijftigste verjaardag van de migratie-akkoorden met Turkije en Marokko.
Het concert maakt deel uit van ‘Aangespoeld en weggewaaid’, een week rond superdiversiteit in Oostende. Voor het volledige programma, zie oostende.be/aangespoeld