zo 19.01.14

15:00

Nieuwe Maatjes: Simon van der Geest & Bart Moeyaert

Samen met deBuren presenteren we met Nieuwe Maatjes een reeks inspirerende literaire ontmoetingen. Een auteur nodigt een collega uit, gaat ermee in gesprek en ze lezen elkaars favoriete fragmenten voor. Voor de tweede editie nodigen we als hoofdgast de beste jonge Nederlandse kinderboekenschrijver van het moment uit. Simon van der Geest (1978) debuteerde in 2009 met het juichend onthaalde boek Geel Gras, genomineerd voor de Gouden. Zijn grote doorbraak kwam met Dissus (2011), een bloedstollende herschrijving van de Odyssee waarmee hij terecht de Gouden Griffel 2011 won. In 2013 vestigde hij definitief zijn naam toen hij voor Spinder ook de Gouden Griffel won. Zijn bekroning met de Jan Wolkers Prijs bewijst dat ook een volwassen publiek warmloopt voor zijn toegankelijke maar ingenieuze boeken.

We vroegen aan Van der Geest om een grote Vlaamse auteur aan te wijzen met wie hij in gesprek wil gaan. Hij noemde prompt Bart Moeyaert. Moeyaert viert in 2014 dertig jaar schrijverschap en publiceerde tientallen werken, proza en poëzie, was stadsdichter van Antwerpen en won een complete dierentuin aan boekenwelpen, boekenleeuwen, boekenpauwen en boekenuilen.

En er worden nog meer nieuwe maatjes gemaakt. De dag voordien stellen we een dichter(es) en illustrator(trice) voor het eerst aan elkaar voor. 24 productieve uren lang werken ze in Oostende aan een totaalkunstwerk, het resultaat van deze blind date stellen we op zondagmiddag aan het publiek voor. Voor de tweede Blind date koppelen we illustrator Mayken Craenen aan dichteres Hannah Van Binsbergen. Mayken valt niet onder één noemer te vatten. Ze schildert, schetst, fotografeert, maakt collages, en doet dit alles in haar eigen speelse, beeldrijke taal. Daarnaast  is eenderde van het food collectief Alle Dagen Honger en de helft van het kunstplatform Huis Haas.Hannah debuteerde in 2012 met haar gedichten op het online literair tijdschrift Samplekanon en publiceerde ook gedichten in Tirade. Vorig jaar was ze te gast in de onvolprezen poëziereeks Vers van het Mes van Perdu. In 2015 verschijnt haar debuutbundel bij uitgeverij Van Oorschot.

De muzikale noot komt van multi-instrumentalist Tijs Delbeke. De frontman van Sir Yes Sir en muzikant bij o.a. Dez Mona en Roosbeef staat bij ons solo op het podium. Voor Schrijver zkt zanger (Radio 1) zette hij een tekst van Bart Moeyaert op muziek, wij kijken alvast uit naar de live-versie van deze bejubelde samenwerking De Waarheid krijgt een stoel. Karin Kustermans expert in de jeugdliteratuur, modereert de namiddag.

Wat verwachten illustrator Mayken en dichter Hannah van hun Blind Date?