zo 23.11.14

20:00

Preview Atelier De Stad Oostende

Bekijk de Canvas-documentaire over Atelier De Stad en het Groen Lint in Vrijstaat O.

Bij Atelier De Stad in Oostende ligt de focus op de publieke ruimte. Deze kustgemeente engageerde de wereldvermaarde landschapsarchitect Georges Descombes en studiebureau Technum om haar onbekende hinterland om te vormen tot een Groen Lint. De koningin der badsteden krijgt dus een groene periferie waarin recreatie, stadsrandlandbouw, waterbuffering, bescherming van patrimonium, sport en cultuur centraal staan.
Kunstencentrum Vrijstaat O. veroverde vorige zomer op haar beurt deze ruimte tijdens Expeditie Dansand! (4 tot 6 juli), een festival als ‘landschap in beweging’. Kunstenaars, performers en choreografen gingen de uitdaging aan om in situ nieuwe creaties te bedenken voor het strand en het Groen Lint en stuurden een publiek op pad. Enkele creaties waren het resultaat van de VRT-wedstrijd waar Vrijstaat O. samen met vier andere stadsprojecten aan deelnam (Gent, Kortrijk, Brussel, Genk-Hasselt). Denkers en architecten maakten het festival af met lezingen en een masterclass over het Groen Lint (4 tot 11 juli).

Canvas regisseurs Pieter Verbiest en Kevin Debelder filmden wekenlang deze ontwikkelingen en puurden daar een prikkelende documentaire uit. We presenteren een preview van deze documentaire in Vrijstaat O., na de publieke screening vraagt journalist Nathalie Dewulf (Focus-WTV) de makers uit naar hun beweegredenen en fascinatie bij dit onderwerp.