Freestate#Private Shelter

Expo van 19 oktober – 16 november
Bekijk hier de bezoekersgids

Het Oostendse Kunstencentrum Vrijstaat O. slaat de handen in elkaar met Provinciedomein Raversyde voor de nieuwe expo Private Shelter. Speciaal voor deze expo wordt een nieuw circuit van het domein ontsloten. Een vijftiental kunstenaars brengen er een mix van genres: sculpturen, installaties, schilderkunst, fotografie, nieuwe media,… Zo goed als alle werken zijn creaties, exclusief voor deze site en dit project gemaakt. Tijdens de zogenaamde Private Sessions, het parallelprogramma, vertellen muzikanten, schrijvers, performers en wetenschappers hun verhaal over de echo van WO I, die lang en sterk nazindert in het heden.

# EEN UNIEKE SITE

Voor de nieuwe expo Private Shelter luidde de uitdaging: hoe maak je een tentoonstelling met oorlogsthematiek die niet letterlijk historisch is, maar toch raakt aan een universele thematiek? Vrijstaat O. gaat hiervoor een unieke samenwerking aan met het Provinciedomein Raversyde, waar onder meer een zestigtal bunkers, twee kilometer gangen, observatieposten en geschutstellingen de stille getuigen zijn van de woelige oorlogsjaren aan de kust. Voor deze tentoonstelling wordt het westelijk deel van de site in de duinen speciaal ontsloten voor het publiek. De bezoeker komt er in confrontatie met een toch wel heel aparte architectuur uit beide wereldoorlogen.

# APART, VERVREEMDEND CIRCUIT

Een uitgekiend circuit van sculpturen, installaties, schilderkunst, video, nieuwe media, sound art en fotografie op dit duinendomein moet een indringend beeld oproepen van het individu in deze vervreemdende omgeving. Ooit stond hier de soldaat in confrontatie met de vijand. Nu staat de bezoeker tegenover het kunstwerk in datzelfde betonnen karkas dat bescherming én gevaar uitstraalt. Dit nieuwe samenspel zal van elke bunker een dubbelzinnig oord maken waar ervaringen van verstilling, intimiteit, herinnering botsen met die van isolement, trauma en angst. Tijdens een bezoek aan Private Shelter wordt de ervaringswereld van a private (een soldaat) tijdelijk de privé-belevingswereld van de bezoeker en dit door de ogen van dertien kunstenaars. De tentoonstelling is samengesteld uit nieuw werk in situ van jonge kunstenaars en uit bestaande werken, Belgisch en internationaal. Sommige werken zijn gemaakt in de duisternis in bunkers binnen het nevenproject Dark Sense, een onderzoek naar de ervaring van ‘sensory deprivation’.

# KUNSTENAARS EXPO

Private Shelter presenteert werken van:
– Aifoon
– Stijn Demeulenaere
– Stefan Jakiela
– Renato Nicolodi
– Nicolas Karakatsanis
– Andres Serrano
– Jan Van Imschoot
– Veerle Michiels & Jonas Vansteenkiste
– Katrien Vermeire
– Frans Gentils
– Liam Singelyn
– Greet Van Autgaerden
– Laura Maes & Kristof Lauwers
(Hun installatie ‘Stereotaxie’ kan elk weekend én op 11 november getest worden, telkens van 10.30 tot 18 uur. De installatie is niet toegankelijk op 2 november. Reservaties via stereotaxie@gmail.com)

# PRIVATE SESSIONS BY RAVERSYDE (parallelprogramma)

Bij deze expo hoort een parallelprogramma. Domein Raversyde nodigt muzikanten, schrijvers, performers en wetenschappers uit om op geregelde tijdstippen de site te bezetten. Ze doen hun verhaal tijdens een concert, vertelwandeling, confronterende act, vuuractie of lezing in het wetenschapscafé. Alle sessies vinden plaats in Provinciedomein Raversyde. De sessies zijn gratis toegankelijk, mits aankoop ticket expo en aanmelding vooraf via info@raversyde.be.

– zo 2 november: Dark Sense – wetenschapscafé
– di 11 november: Signaux – concert voor 1 piano & 23 scheepshoorns (Heleen Van Haegenborgh)
– di 11 november: Variation #5/ Blackpowder - vuurconstructie (Pieter Van den Bosch)
– za 15 en zo 16 november: Solo 088 (Vittoria De Ferrari Sapetto)
– za 15 en zo 16 november: Cyclus - vertelwandeling (Chirine Karame, Leen De Graeve, Mireia Chalamanch)
– zo 16 november: Strand – concert & visuals (Bert Dockx solo + Philippe Werkers)

Locatie
Provinciedomein Raversyde, Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende

Tickets
enkel ter plaatse te koop
– ticket Private Shelter is inbegrepen in Ticket Atlantikwall: 6,50 euro (met reductie: 5,40 euro)
– ook mogelijkheid om combiticket te kopen voor de 3 musea van Raversyde (Atlantikwall, Anno 1465, Memoriaal Prins Karel): 9,75 euro (met reductie: 8,10 euro)
– in combinatie met expo De Zee: reductietarief voor Private Shelter op vertoon ticket De Zee; 2 euro korting voor De Zee op vertoon ticket Private Shelter (in Mu.Zee en enkel op individueel tarief, niet op reductietarief).

Bezoekuren
Elke dag van 10u30 – 17u; weekends, herfstvakantie (25 oktober tot en met 2 november) en feestdagen (1, 2 en 11 november) van 10u30 – 18u.

Dit evenement maakt deel uit van GoneWest, de culturele herdenking van WO I door de Provincie West-Vlaanderen. Meer info op www.gonewest.be.

GoneWest_logo_klein gebruik_x