PROJECTEN 2005 – 2013

2013

ZOUT (21 november – 23 november)
Vrijstaat O. organiseerde  met verschillende organisaties en steunpunten ZOUT, een Do It Yourself-driedaagse voor jonge makers en kunstenaars, met een grote klemtoon op het zelf-organiseren. In CC De Grote Post en Mu.Zee.

DE ZEEKARAVAAN (1 mei – 5 mei)
Ontdekkingstocht per go-cart langsheen locaties met verrassende acts. Van en met Kyoko Scholiers & Marianne Loots, An Verstraete & Giovanni Barcella en Het Kip (Ineke Nijssen & Robrecht Vanden Thoren). Vanaf 8 jaar. Publieke en schoolvoorstellingen.

STORM! (29 maart – 7 april)
Een weldadige vloedgolf van jazz die graag buiten de lijnen spat. Dat was de eerste editie van het tweejaarlijkse festival STORM! Een hele week lang werd Oostende overspoeld door the next thing in jazz. Focus hierbij lag op de aanstormende generatie jazzmuzikanten die de ware spirit van jazz uitademen. Met een wedstrijd voor jong jazztalent (gewonnen door Nordmann), gratis concerten in de stad, muziekkamers voor de allerkleinsten, een salon rond jazz & literatuur,… Hoogtepunt was het spetterende tweedaagse festival in CC De Grote Post met internationale artiesten (Shai Maestro, Yaron Herman, Zara McFarlane, Roller trio,…) en de Soulmates Sessions van de twee medecuratoren (Lander Gyselinck en Jens Bouttery).


2012

WIJ VARKENLAND (16 – 18 november)
Totaalprogramma van theatermaker Lucas De Man en cineast Gilles Coulier rond identiteit en ‘West-Vlaming zijn’ met kortfilm, monoloog, openlucht expo, een Grote Intocht, lokale interventies en het praatprogramma Weggespoeld en Aangespoeld in Vrijstaat O. met o.a. Johannes Verschaeve, Gui Polspoel, Wendy Van Wanten, Martin Heylen,… Co-productie Provincie West-Vlaanderen, Buda, De Werf en Vrijstaat O.

DANSAND! III (28 juni – 1 juli)
Festival hedendaagse dans op het strand met creaties, workshops, interventies, dansinitiaties, blog, dagkrant, kinderprogramma o.a. van en met Meg Stuart, Needcomany, Bejnamin Vandewalle, Eisa Jocson, Stef Camil Carlens & Samuel Lefeuvre, Christian Mendoza & Charlotte Vanden Eynde, P.A.R.T.S.,… Curator: Katleen Van Langendonck

STRONG (17 – 19 mei)
Premièrereeks theaterproductie op locatie van Leentje Vandenbussche, Tijs Ceulemans en Peter Aers. Kadert in project X, een oefening in Verdwijnen in coproductie met KC De Werf, Buda en Vrijstaat O.

WARMOES (2 – 5 mei)
Locatietheatervoorstelling van Studio Orka in volkstuintjes, vanaf 8 jaar


2011

FREESTATE II (25 juni – 11 september)
10 weken lang beeldende kunst op vier locaties op de Oosteroever. Opnieuw een doorsnee van de beste jonge kunstenaars, jonger dan 35 jaar, en een ruim parallelprogramma met debat, lezing, performance en een kinderkunstspeurtocht. Curators/curatorenteams: Stoffel Debuysere/Maria Palacios Cruz, Tanguy Eeckhout, Laurence Dujardyn, Christophe De Jaeger en het collectief Komplot Kunstenaars: Collectif Jessica Baxter – Astrid Bossuyt – Delphine Deguislage – Nick Ervinck – Patrice Gaillard & Claude – Mekhitar Garabedian – Pieter Geenen – Filip Gilissen – Kati Heck – Jimmy Kets – Jasper Rigole – Matthieu Ronsse – Sarah & Charles – Ief Spincemaille – Ante Timmermans – Dennis Tyfus – Philippe Van Wolputte – Vadim Vosters – Leon Vranken – Freek Wambacq – Sung-A Yoon

DE ZEEKARAVAAN III (2 – 6 mei)
Ontdekkingstocht per go-cart langsheen locaties met verrassende acts. Van en met Maaike Cafmeyer, Naomi Kerkhove en het duo Wouter Verdegem & Barbara Callewaert. Vanaf 8 jaar. Publieke en schoolvoorstellingen.


2010

MARS OP OOSTENDE (6 november)
400 enthousiaste figuranten en muzikanten en circa 10.000 toeschouwers zijn de vrucht van anderhalf jaar voorbereiding van een feestelijke ‘snelle’ stoet ‘als een levend kunstwerk’. Met James Ensor als inspiratie, een regie van Dirk Opstaele, nieuwe muziek voor fanfares van Joachim Brackx, kostumes van Veerle Hasselman, vlaggen door 40 kunstenaars, deelstoeten met loopliedjes doorheen de binnestad en een grandioze finale op het Groot Strand was dit een geweldig staaltje van collectieve kunst voor en door de mensen.

PRESENTATIE CITYBOOK OOSTENDE – DE BUREN (25 – 26 september)
Auteurs Bernard Dewulf, Jeroen Olyslaegers, Christiaan Weijts, Peter Holvoet- Hanssen, Milena Flasar, en fotograaf Martijn van de Griendt resideerden het voorgaande seizoen elk twee weken aan zee. Hun geschriften werden gebundeld in het eerste literaire citybook en feestelijk voorgesteld.

DANSAND! II (1 – 4 juli)
Festival hedendaagse dans op het strand met creaties en interventies van o.a. Sidi Larbi Cherkaoui, Wim Vandekeybus/Ultima Vez, Christine De Smedt, Ivo Dimchev, Kris Defoort & Salva Sanchis, P.A.R.T.S.,… Curator: Katleen Van Langendonck

VAN INNIS – CHEVALLIER – DE PAUW (28 – 30 mei)
Een driedaagse met drie topartiesten: tekenaar Benoit Van Innis, pianist Claire Chevallier en schrijver-acteur Josse De Pauw met elk een solo respectievelijk een expo, een concert en een conférence met eigen werk + samen in de voorstelling Babar/Le Fils des Etoiles van Transparant

CLAUS IN OOSTENDE – EEN HOMMAGE (16 – 17 april)
Hulde aan Hugo Claus, twee jaar na diens overlijden ism Bezige Bij, Provincie West-Vlaanderen, Mu.ZEE/Ensorhuis en Mvr. Veerle De Wit. Met de eerste Clauslezing door Gerrit Komrij. Voorleescircuit uit De Verwondering door Chris Lomme, Hilde Van Mieghem, Johan Heldenbergh, Koen De Graeve, Joke Devynck, Bruno Vanden Broecke. Hommageteksten live op het strand door Tom Lanoye, Connie Palmen, Remco Campert, Erwin Mortier, Ramsey Nasr, Gerrit Komrij en Leonard Nolens. Ceremoniemeester: Piet Piryns. Voorprogramma: Bert Ostyn solo (Absynthe Minded) Paralleltentoonstellingen uit het archief van Herman Selleslags in Vrijstaat O. en uit het Clausarchief in het Ensorhuis.

LA MORT AU BAL MASQUE (16 – 21 februari)
Wereldcreatie van een Ensoriaanse kameropera. Van Joachim Brackx (compositie), Xavier Tricot (libretto), Ingrid Von Wantoch-Rekowski (regie), met Operastudio Flanders (zang) en het Spectra Ensemble (muzikale uitvoering)

ERKENNING KUNSTENCENTRUM (1 januari)
Vrijstaat O. is eerste kunstencentrum aan zee!

2009

HERMETICA FESTIVAL (27 – 28 november)
Festival hedendaagse muziek door Hermes Ensemble met concert, live impro, filmconcert, lounge bar, ambient music. Uitvoeringen van o.m. Cage, Feldman en een creatie van Thomas Smetryns.

JUBILEUM DE BUREN AAN ZEE (13 – 14 juni)
Vijf jaar deBuren in samengestelde programma’s met o.a. Kurt Van Eeghem, Adriaan Van Dis, Gie Bogaert, Charlotte Thersen,…

DE ZEEKARAVAAN II (16 – 17 mei)
Ontdekkingstocht per go-cart langsheen locaties met verrassende acts. Van en met Manah Depauw, Irma Firma, Robin Jonsson en Sarah Vanagt. Workshops en Bal Moderne voor kids in en rond Vrijstaat O. op de zeedijk. Programmator/dramaturg: Patrick Jordens.

EHIO II (3 – 4 april)
Forum voor jonge theatermakers (workshops, statements, meet & greet, toonmomenten, state of the art + debat) i.s.m. VTI en Theater aan Zee

BLUEPRINT (28 maart – 3 mei)
Gezamenlijke installatie in Villa La Tourelle in het kader van de Vrijstaat O.-project room. Met Hans Demuelenaere & Esther Venrooy.


2008

DANSAND! I (3 – 6 juli)
Festival hedendaagse dans op het strand met creaties en interventies van o.a.Anne Teresa de Keersmaeker, Wim Vandekeybus/Ultima Vez, Charlotte Vanden Eynde, Vincent Dunoyer, P.A.R.T.S.,… Curator: Katleen Van Langendonck

DE ZEEKARAVAAN I (31 mei – 1 juni)
Ontdekkingstocht per go-cart langsheen locaties met verrassende acts. Met creaties van Pascale Platel, Bernard Van Eeghem, Hanneke Paauwe en Geert Hautekiet. Programmator/dramaturg: Patrick Jordens.

EHIO I (25 – 26 april)
Forum voor jonge theatermakers (workshops, statements, meet & greet, toonmomenten, state of the art + debat) i.s.m. VTI en Theater aan Zee.

ODETTE (18 april – 18 mei)
Beeldende kunst project room met een grote installatie van Nick Ervinck en Boy Erik Stappaerts samen in de rotonde van de Koninklijke Gaanderijen.

BEAT! (29 maart)
Literair-muzikale marathon rond de Beat Poets op locatie (de Bagatelle, Koninklijke Renbaan). Met o.a. Christophe Vekeman, Viviane De Muynck, Roland, Jules Deelder en Simon Vinkenoog.


2007

START PERMANENTE WERKING VRIJSTAAT O.
Vrijstaat O. krijgt ‘De Droge Coo’, deel van de Koninklijke Gaanderijen, in concessie van de Stad Oostende. Naast een locatie voor tal van culturele activiteiten – een wekelijks wisselend programma van muziek, literatuur, debat en film – wordt dit ook het hoofdkwartier van de vzw.

DE WRAAK VAN HOP FROG (26 – 28 januari)
Verteltheaterproject rond verhalen van Edgar Allan Poe, waarbij de acteurs op unieke locaties in de Oostendse binnenstad griezelverhalen brengen als monoloog. Met Robbie Cleiren, Peter de Graef, Viviane De Muynck, Hedwig De Weerdt, Dirk Roofthooft, Tom Van Bauwel en Sigrid Vinks. De Droge Coo, later de uitvalsbasis van Vrijstaat O., wordt hier voor het eerst als meeting point gebruikt.


2006

FREESTATE (25 juni – 10 september)
Overzichtstentoonstelling van Belgische kunstenaars, jonger dan 35,  in het Oud Militair Hospitaal in Oostende + publicatie catalogus bij MER.edities. Eerste project Vrijstaat O. Met Sven Augustijnen, Virginie Bailly, Vaast Colson, Louis De Cordier, Koen De Decker, Stefaan Dheedene, Geert Goiris, HAP, Lawrence Malstaf, Wesley Meuris, David Neirings, Benoît Plateus, Gert Robijns, Helmut Stallaerts, Koen van den Broek, Raphaël Van Lerberghe, Pieter Vermeersch, Katleen Vermeir, Katrien Vermeire, Heidi Voet.


2005

DE INTOCHT VAN CHRISTUS IN BRUSSEL
Optocht van Oostende naar Brussel, verkleed als de hoofdfiguren van De Intocht van Christus in Brussel, het meesterwerk van James Ensor en een hommage aan Harald Szeeman, de curator van ‘Visionair België’ en een protest tegen de uitverkoop van ons patrimonium (“beter een levend schilderij dan geen schilderij”). Een initiatief van comité Wouse, de voorloper van Vrijstaat O., met achteraf de publicatie van een foto en tekstboekje.