za 22.11.14

20:00

Ronin

Het Zwitserse Ronin is sinds enkele jaren één van Europa’s meest opwindende jazzformaties. Frontman Nik Bärtsch (behalve pianist ook musicoloog en filosoof van opleiding) is gebiologeerd door het principe van de herhaling. Ronin vuurt zwoele repetitieve patronen op de luisteraar af en zorgt voor een continue hallucinerende lading. De muziek hypnotiseert en swingt tegelijk. Minimal music met de nauwkeurige timing en grooves van de funk en de sereniteit van Japanse rituele muziek. Of zoals ze het zelf noemen: zenfunk.
Ronin is kind aan het huis op het gerenommeere Duitse label ECM. Na drie bijzondere studioalbums Stoa, Holon en Llyria volgde in 2012 het prachtige dubbelalbum Live, met concertregistraties van over de hele wereld.
Een liveconcert van Ronin is niet minder dan een totaalervaring. Tijdens de concerten is het onmogelijk te zeggen welke stukken gecomponeerd of geïmproviseerd zijn. In werkelijkheid laat de groep zich leiden door het moment en voelen ze elkaar perfect aan. De vibe en de structuur volgen daaruit. Een indrukwekkend lichtshow maakt het geheel af.

Vrijstaat O. en De Grote Post presenteren deze band in vol ornaat in de grote zaal van De Grote Post.

“Wat hebben James Brown, Zigaboo Modeliste, The Meters en Philip Glass met elkaar gemeen? Minimalisme. En de Zwitser Nik Bärtsch brengt het allemaal samen onder de noemer zenfunk.” (The Guardian).

Nik Bärtsch – piano, Fender Rhodes
Sha – altsax, basklarinet
Thomy Jordi – bas
Kaspar Rast – drums

With the support of Stadt Zürich, Swiss Arts Council, Pro Helvetia, Fondation Suisa and Fondation suisse des artistes interprètes SIS