za 17.05.14

20:00

Soulmates Sessions: El Negocito Records

TIMING
– 19u30: Deuren
– 20u05: Antiduo
– 21u: Fabian Fiorini solo
– 22u: Charles Gayle trio

Voor onze reeks Soulmates Sessions nodigen we dit keer geen muzikant of band uit om een special night samen te stellen, wel een platenlabel. Het Gentse EL NEGOCITO RECORDS kan na vijf jaar al een knappe catalogus presenteren met opvallende releases (zoals het debuutalbum van De Beren Gieren, de platen van het CO2 Quartet, Faerge van Ruben Machtelinckx en zijn kompanen, 3/4 Peace, Jeroen Van Herzeele,…). Ook nu belooft het in Vrijstaat O. weer een unieke avond te worden met een pianoduet, een pianosolo en de komst van één der absolute grootheden van de free-jazz.

CHARLES GAYLE TRIO
feat. Charles Gayle, Giovanni Barcella, Manolo Cabras

Het levensverhaal van de Amerikaanse saxofonist/pianist Charles Gayle is op zijn minst bizar. Ondertussen is hij 75, maar eigenlijk is hij pas de laatste twintig jaar een bekende naam in de jazz- en improscene. Eind jaren zestig trok hij vanuit Buffalo naar New York om er een muzikale carrière uit te bouwen, maar hij raakte er niet aan de bak. Twintig jaar lang leefde hij als dakloze straatmuzikant, om uiteindelijk in de jaren negentig door de alternatieve muziekclub The Knitting Factory te worden ontdekt als één van de verloren zonen van de freejazz en in extremis toch nog wereldwijd erkenning te vergaren. Ondertussen heeft hij een hele reeks platen opgenomen. Het is ook geen toeval dat zijn muziek in de smaak valt bij een alternatief rockpubliek en bij artiesten als Henry Rollins en Thurston Moore (Sonic Youth) die maar wat graag met hem wilden werken. Een unieke ontmoeting met één van de absolute meesters uit de traditie van de freejazz in trio met het Italiaans-Belgische duo Giovanni Barcella (drums – Jeroen Van Herzeele, Backback, Marshall Allen, Arthur Doyle,…) en Manolo Cabras (contrabas – Paolo Fresu, Erik Vermeulen,…). Een stomende set oerjazz met invloeden uit folkblues, gospel, bebop en swingjazz maar met respect voor de traditie van de standards en grootmeesters als Frank Lowe, Alber Ayler, Frank Wright…

FABIAN FIORINI SOLO

De Italiaans-Belgische pianist Fabian Fiorini is een uitermate virtuoze en originele muzikant. Zijn achtergrond reikt van de westerse kunstmuziektraditie en de improvisatie tot de etnische muziek. Je vindt Fabian vooral terug in de kringen van de hedendaagse muziek, avant-garde en interdisciplinaire kunst (Anne Teresa De Keersmaeker, Wim Vandekeybus, Theater Zuidpool,…). Binnen de jazz duikt hij vaak op in de projecten van Aka Moon, het ensemble Octurn en als vaste pianist van het Jeroen Van Herzeele Quartet. Daarnaast werkt hij de laatste jaren ook geleidelijk een eigen repertoire uit. Dit improvisatorisch soloconcert is de voorbode van zijn binnenkort te verschijnen solodebuut op El Negocito Records.

ANTIDUO
feat. Erik Vermeulen en Seppe Gebruers

We starten de avond met Antiduo, het opmerkelijke pianoduet van klasbak Erik Vermeulen en de dertig jaar jongere Seppe Gebruers (Ifa Y Xango,…). Deze twee eigenzinnige persoonlijkheden zijn binnen eenzelfde verhaal in een dialoog verwikkeld, maar bouwen verschillende verhaallijnen op. Soms lijkt het een clash van twee temperamenten, maar even vaak lijkt er maar één iemand aan het woord.Allebei putten ze ideeën en inspiratie uit een vorige eeuw van eclectiek maar ook ver daarbuiten. Voor hen is improvisatie het ultieme medium, waarbij toeval en structuur, impulsiviteit en controle, ruimte en textuur van essentieel belang zijn. Hun eerste gezamenlijk en titelloze album (El Negocito Records 14) is de neerslag van hun improvisatiesessies en bevat achttien compacte en intimiderende instant compositions, die neigen naar zowel freejazz als hedendaagse klassieke muziek. Het album kon meteen rekenen op lovende recensies in De Morgen, Kwadratuur en Enola.