za 09.04.16

20:00

Soulmates Sessions

Hans Beckers wilde voor een samengestelde avond enkele van zijn muzikale soulmates uitnodigen voor een heuse triple bill. Muzikanten die hij kiest ‘omdat ze met hun muziek een hele wereld kunnen oproepen’ en omdat ‘al deze muzikanten ook bezig zijn met ruis in de muziek’.

Bert Cools & Indrė Jurgelevičiūtė

De Litouwse zangeres en kankles-speelster Indrė Jurgelevičiūtė combineert haar muzikale roots met improvisaties in verschillende stijlen. Ze maakt deel uit van internationale muziekprojecten en werkt samen met tal van muzikanten uit de traditionele muziek. Gitarist/componist Bert Cools is actief in de impro-scene en tourt met zijn bands (Merope, Hoera., Pudding oO, Book of Air,…) over de hele wereld. Samen met zijn broer Stijn is hij de drijvende kracht achter het granvat-collectief (zie pagina 18 – 21). Indre en Bert brengen hemelse muziek, geïnspireerd op vreedzame minimalistische Litouwse volksmuziek vermengd met improvisatie.

SCHNTZL

SCHNTZL is wellicht één van de grootste beloften van de Belgische jazz. In de muziek van dit duo van de piepjonge muzikanten Hendrik Lasure (piano) en Casper Vandevelde (drums) herkennen we flarden Brad Mehldau, Esbjörn Svensson en Robert Glasper maar evengoed invloeden uit hip hop en hedendaagse elektronica. Begin 2015 wonnen ze overtuigd de tweede editie van de STORM!contest en ook op het festival Tremplin Jazz d’Avignon vielen ze al in de prijzen.

Machinefabriek

Rutger Zuydervelt woont in Rotterdam en opereert vaak onder de naam Machinefabriek. Zijn abstracte, veelal elektronische klanken zijn de ene keer meditatief en harmonieus, de andere keer rauw en dissonant. Hoewel zijn studiowerk met oog voor detail geconstrueerd wordt, zijn live optredens overwegend geïmproviseerd. Hans Beckers nodigt Rutger uit voor een spannende en unieke improvisatie.