STORM!LOOP

van 6 tot 28 februari in de hele stad

Met STORM!LOOP overspoelt Vrijstaat O. drie weken lang de Oostendse binnenstad met muziek, woord en performance.

LET LOVE STORM!
Muziek & spoken word – vrijdag 6 februari, 20u (Vrijstaat O.)

Minifestival in het teken van de liefde en de muziek. Met duo’s van:
– Fulco Ottervanger en dichter-jazzpublicist Mischa Andriessen
– stand up woordslingeraar Andy Fierens en Michaël Brijs (The Valerie Solanas)
– podiumbeest Bernhard Christiansen (VPRO, De Voorleesbühne) en het muzikale duo Heug

Klap op de vuurpijl is Jules Deelder die zijn band De Deeldeliers (hammond-sax-drums) meebrengt.
Tickets (vanaf 15 december): 9 euro (vvk)


START TO JAZZ

vrijdag 6 februari 2015, 19u15 (bibliotheek Kris Lambert)

‘Naar jazz luisteren’ kan je vergelijken met ‘wijn proeven’. Beiden zijn gezellig en rijpen met de jaren, er zijn veel streken en nog meer smaken. Wat de ene kwaliteit noemt, vindt de andere maar niets. Alles is uiteindelijk een kwestie van smaak. Maar wie nooit heeft leren proeven zal de nuances nooit smaken. Met ‘Start to Jazz’ maak je kennis met die verschillende jazz-smaken.
Aan de hand van muziekfragmenten en anekdotes krijg je tijdens twee sessies van telkens 45’een overzicht van de de geschiedenis van de jazz, van 1900 tot nu en maak je kennis met verschillende stijlen.
Filip Verneert doet dit vanuit het standpunt van de jazzmuzikant en probeert uit te leggen wat jazzmuzikanten doen, hoe ze omgaan met hun muziek. Er is ook ruimte voor vragen en opmerkingen.
Voorkennis is niet vereist.
Tickets: Gratis / vooraf inschrijven via bibliotheek@oostende.be of 059/29 51 51


STORM! OP ZEE met JOACHIM BADENHORST & FRIENDS

nocturne De Zee – zaterdag 7 februari, tussen 18u en 21u (Mu.Zee + andere locaties)

Joachim Badenhorst is een wereldvermaard klarinettist/saxofonist en één van de boeiendste en meest avontuurlijke figuren uit de internationale jazz- en improscène. In het kader van STORM! zal Joachim zowel solo als met bevriende muzikanten korte, maar avontuurlijke sets brengen tijdens de nocturne van ‘De Zee’, de tentoonstelling die een eresaluut is aan Jan Hoet.
Tickets (vanaf 15 december): 9 euro (vvk)


STORM! CONTEST

Finale wedstrijd jong talent – vrijdag 13 februari, 20u (Vrijstaat O.)

Tweede editie van wedstrijd voor jong jazztalent, een samenwerking van Vrijstaat O., JazzLab Series, De Werf en Muziekmozaïek. Op basis van demo’s selecteert de jury drie beloftevolle bands die tijdens de finale uitmaken wie laureaat wordt van dit concours en in de voetsporen treedt van Nordmann.
Tickets (vanaf 15 december): 5 euro (vvk)


CONCERTEN IN DE STAD (GRATIS)

Hoera. (zaterdag 14 februari, 11u – Bibliotheek Kris Lambert)
Trio van Bert Cools, Dries Laheye en Stijn Cools. Eclectische jazz met invloeden uit elektronica, wereldmuziek en filmmuziek.

The Ostend Street Orkestra (zondag 15 februari, 15u – Atelier Klein Verhaal)
Een weerbarstig muziekensemble, bestaande uit een bonte troep Oostendenaars, een experimentele stoofpot van invloeden. Vandaag treden ze aan met Fulco Ottervanger, centrale gast van STORM!

Compro Oro (maandag 16 februari, 20u – Hotel Mondo)
Vibrafonist Wim Segers laat zich inspireren door Afro-Cubaanse muziek, Mulatu Astatke, Marc Ribot en John Zorn. Lichte en donkere melodieën, gedreven door het ritmische landschap van de Latijns-Amerikaans cultuur en doorspekt met bezeten improvisaties.

How Town (dinsdag 17 februari, 20u – Beau Site)
Internationaal ensemble rond Lennart Heyndels met vier stemmen en een contrabas. Hedendaagse popmuziek met de fijne kneepjes van klassieke muziek en de vrijheid van jazz. Laureaat van TAZ Jong Muziek.

BackBack (woensdag 18 februari, 20u – Manuscript)
Flamboyant jazztrio met de impact van een donderende rockband. Door de jaren heen groeide dit drietal uit tot een vaste waarde in het Vlaamse clubcircuit met een uniek, aanstekelijk brouwsel.


JAZZ IN DE LOOPGRAVEN

Matthijs de Ridder & Brecht Goudesone – zondag 15 februari, 11u (Vrijstaat O.)

In deze lezing vertelt Matthijs de Ridder hoe Jazz-Lieutenant James Reese Europe de jazz naar de loopgraven bracht en hoe de muziek Europa vervolgens voor een lastige vraag stelde: zijn we modern genoeg om mee te dansen op de rebelse ritmes van de jazz? Voor de muzikale begeleiding zorgt Brecht Goudesone (Kájhem Orchestra, Café con Leche,…), die op zijn accordeon de ragtime van onder meer Scott Joplin laat herleven.
Gratis toegang, reserveren via cultuur@oostende.be of 059/56 20 16

CAZ@STORM!
Coast Bigband en leerlingen combo’s afdeling Jazz, Pop & Rock – zondag 15 februari, 17u (Vrijstaat O.)

Het Conservatorium aan Zee (Oostende), opgericht in 1849, is één van de oudste en meest gerespecteerde scholen van het deeltijds kunstonderwijs in Vlaanderen. De Coast Bigband (o.l.v. trompettist Yves Fernandez) heeft een uitstekende reputatie en werd reeds uitgenodigd om te concerteren op het gerenommeerde Midwest Convention in Chicago. De Coast Bigband brengt een set, gevolgd door 3 jazzcombo’s van het conservatorium.
Gratis toegang


STORM! MUZIEKKAMERS

CC De Grote Post – maandag 16 februari, 14u en 16u

Muzikale ontdekkingstocht in CC De Grote Post voor kinderen en families. Een labyrinth met muzikale verrassingen achter elke deur.

FIRST DATE (Benjamin Vandewalle en Fulco Ottervanger)
De centrale gast van STORM!, Fulco Ottervanger, gaat op ‘First Date’ met danser Benjamin Vandewalle. Ze spelen een spannend spel met elkaar en het jonge publiek, waarbij ze zich door improvisatie laten leiden.

VLIEGENCONCERT (Aarich Jespers)
Concert voor strijkkwintet met een levende partituur. Elke muzikant krijgt een glazen bakje waarin een vlieg zich voortbeweegt. De lijnen op het bakje zijn de notenbalken, de verschillende grafische tekens geven de textuur en dynamiek aan.

BERIO BUTTONS (Revue Blanche)
In deze interactieve Berio-voorstelling word je tegelijkertijd luisteraar, muzikant én componist. Laat je dirigeren en de hele muziekgeschiedenis komt Berio-gewijs onder je vingers tot leven.

STRIPSODY (Revue Blanche)
Je ziet een grote grafische partituur, een strip op de grens tussen muziek en beeld. Een flexibele stem verklankt dieren, objecten, acties, personages,… En dit naast korte instrumentale muziekfragmenten, voornamelijk van Luciano Berio. Kom op een theatrale en ongewone manier luisteren en kijken naar muziek en klank.

Tickets (vanaf 15 december): 7 euro (vvk)


SOULMATES SESSIONS BART MARIS

donderdag 19 februari, Vrijstaat O.

De onvermoeibare duizendpoot van de Belgische jazz, Bart Maris, is bekend van groepen als  X-Legged Sally, Think Of One, Flat Earth Society en Jaune Toujours. We nodigen hem uit voor een Soulmates Sessions met een stormachtig tintje.
– duo met cellist Lode Vercampt; Hun album Krommekeer verzamelt composities van Bart en improvisaties die beide meesters tussen hun werk voor grote projecten als FES en Wim Mertens Ensemble creëerden.
– Bart Maris feat. Walabix: verrast door de originaliteit van het jonge Franse collectief Walabix ging Bart een samenwerking aan met deze bende jonge snaken.
– BeraadGeslagen, het duo van Fulco Ottervanger (centrale gast STORM!) en drummer Lander Gyselinck. Een muzikale denktank met trommels, toetsen, teksten en toeters. En vanavond met Bart Maris!

Laureaat Jazzcoproductie (JazzLab Series, Vrijstaat O., Rataplan, De Werf, NONA, Handelsbeurs, Flagey, De Casino en CC Muze).

Tickets (vanaf 15 december): 9 euro (vvk)


SUNSET BOULEVARD: PUDDING Oo

Soulspinnas@Vrijstaat O. – zaterdag 28 februari, 20u

Voor de tweede editie van Sunset Boulevard nodigt het collectief Soulspinnas met Pudding Oo een band uit die de lijnen tussen funk, soul, jazz, hiphop en elektronica doet vervagen. Pudding Oo brengt eigen composities van live synths en vette beats. ‘Grooves, beats & funky sounds’ met het Oostendse strand als achtergrond. Soulspinnas openen en sluiten de avond af met oud en nieuw vinyl.
Tickets (vanaf 15 december): 7 euro (vvk)