zo 13.11.16

20:30

TaxiWars (support: Tape Cuts Tape)

TAXIWARS

Dat dEUS-frontman Tom Barman een jazzliefhebber is, wisten we al langer. Hij gebruikte niet alleen jazzsamples in zijn songs (Charles Mingus op Theme from Turnpike), hij stelde ook compilatiealbums samen voor Blue Note en Impulse! Het moest er dus van komen dat hij met TaxiWars zelf met een jazzproject zou komen aandraven. De composities zijn van de hand van partner in crime Robin Verheyen, die al jaren in New York woont en één van de meest gevraagde Belgische saxofonisten is. Samen met drummer Antoine Pierre en contrabassist Nic Thys overgieten ze hun voorliefde voor jazz uit de sixties met energieke grooves, broeierige beats en beklijvende teksten. Het vorig jaar verschenen titelloze debuutalbum was meteen een absolute voltreffer: een stomende plaat die tegelijk borrelt, sist en swingt. Geen eindeloze jams, maar puntige songs met een rauw randje beïnvloed door Pharaoh Sanders, Tom Waits en zelfs Morphine. Of, zoals Barman het zelf omschrijft: ‘hardcore jazz met een punky benadering.’

Live weet TaxiWars tegelijk een jazz- en rockpubliek in te pakken en afgelopen zomer stonden ze zowel op festivals als North Sea Jazz als Pukkelpop. En dat ze geen eendagsvliegen zijn, bewijzen ze dit najaar met hun tweede album.

 

TAPE CUTS TAPE

Supportact is Tape Cuts Tape, de band rond dat andere stichtende dEUS-lid, Rudy Trouvé met zijn zielsgenoten Eric Thielemans en Lynn Cassiers. Sinds 2010 creëert deze band een interessant spanningsveld dat een gezamenlijke liefde voor improvisatie, groove en drones verraadt. Lost Footage is het derde album van dit trio, dat balanceert tussen ervaren en ontdekken, experiment en improvisatie, catchy melodieën en weidse, bezwerende soundscapes, barokke kamermuziek en een unieke mélange van dub, krautrock en lo-fi.