vr 09.05.14

20:00

Thank God it’s Friday

Gedreven door nieuwsgierigheid trokken documentairemakers Jan Beddegenoodts en Niel Iwens naar de Westelijke Jordaanoever. Ze kwamen er terecht in het Palestijnse dorp Nabi Saleh, waar inwoners al drie jaar lang elke vrijdag een protestmars houden tegen de bezetting. En elke vrijdag opnieuw wordt de mars met traangas en rubberkogels uit­ een gedreven door Israëlische soldaten.
De inwoners van de na­ bijgelegen Joodse nederzet­ting Halamish begrijpen de wekelijkse protestacties niet. Zij willen zich op de laatste dag van de werkweek vooral ontspannen als voorbereiding op de sabbat.

Bijna een jaar lang pendel­de documentairemaker Jan Beddegenoodts tussen de Israelische nederzetting en het Palestijnse dorp, al die tijd filmde hij samen met came­raman Niel Iwens het conflict. Het resultaat is Thank God It’s Friday, een beklijvende docu­mentaire over het Palestijns­ Israëlisch conflict aan de hand van persoonlijke portretten van Palestijnen en Israëli.

De documentaire viel in de prijzen op het Internationaal Mensenrechtenfilmfestival in Buenos Aires en recent op het internationaal filmfestival Boddinale in Berlijn.

TGIF TRAILER from Jan Beddegenoodts on Vimeo.