za 18.04.15

20:30

Triggers & Thresholds

deuren: 20u
start: 20u30
einde: 22u (1 set)

Vrijstaat O. en cc De Grote Post bundelen de krachten voor de presentatie van het unieke ‘installatieconcert’ Triggers & Thresholds van Jens Maurits Orchestra. Spilfiguur van dit collectief is Jens Bouttery, drummer/componist en gastcurator van de eerste editie van STORM! (2013).

Triggers & Thresholds is een 10-koppig installatieconcert, een muzikale fabel over de evolutie van muziek. Drummer/componist Jens Bouttery en dramaturg/videast Daan Milius vroegen voor dit project aan wetenschappers welke processen tot muziek hebben geleid en hoe de mens muziek ervaart. Deze eindeloze stroom van informatie hebben ze gefilterd tot een muzikaal ‘spel’. De muzikanten transformeren in een groep kibbelende vogels, een stel vlooiende apen of stukjes DNA die stapsgewijs complexer worden, net zoals een muziekpartituur.

Centraal in de voorstelling staat ‘La Bestia’, een 10-bands loop-recorder die het levend geheugen belichaamt. Deze installatie van Lucas Kramer triggert flarden van het verhaal, herschrijft het heden en transformeert eindeloos. Net zoals bij hun vorige gelauwerde creatie Dubtapes klikken ook nu opnieuw alle basiselementen op improvisatorische manier in elkaar. Ze wisselen van plaats en perspectief waardoor het publiek keer op keer een nieuwe collage te horen en te zien krijgt.

Hongerig naar meer kennis en experiment? Check dan de blog www.jensmauritsorchestra.com.

Band:
Jens Maurits Bouttery – drums/composities/concept
Daan Milius – dramaturgie/concept/tekst/video
Lucas Kramer – installatie
James Douglas Eynon – verteller
Dorian Dumont – piano
Benjamin Sauzereau – gitaar
Niels Van Heertum – euphonium/bugle/trompet
Rik Sturtewagen – viool
Lennart Heyndels – cello
Joris Lindemans – contrabas

Coproductie van La JazzStation, Aubergine Artist Management, Rataplan, Vrijstaat O. Met steun van de Vlaamse Overheid.