GEBOUW

Onze uitvalsbasis op de Zeedijk is in de volksmond bekend als de Droge Coo en bevindt zich in de Koninklijke Gaanderijen. De naam De Droge Coo refereert aan het feit dat men er begin vorige eeuw geen alcoholische dranken kon nuttigen.
De Franse architect Charles Girault ontwierp de Koninklijke Gaanderijen in opdracht van koning Leopold II. Ze verbonden het Koninklijk Chalet met de toegang van de Wellingtonrenbaan en werden tussen 1902 en 1906 voltooid.
De gaanderijen zijn 381,8 meter lang en bestaan uit een 343 meter rechtlijnige tweebeukige constructie met 77 overspanningen die gedeeltelijk door een glazen wand zijn gescheiden. Zo konden de wandelaars één van beide wandelgangen kiezen naargelang van de windrichting. Aan de uiteinden flankeren twee paviljoenen de dubbele overdekte gaanderij.
Eén van die paviljoenen is De Droge Coo, waar de vzw Vrijstaat O. gehuisvest is. Tot 2007 was De Droge Coo een ontmoetingsplek, voor bejaarden, waar men iets kon drinken, kwam kaarten of lezen. En ook vandaag blijft die ontmoetingsfunctie behouden, met wekelijkse culturele activiteiten en een leescafé.