zo 02.11.14

14:00

Wetenschapscafé ‘Dark sense’

Wat gebeurt er met het brein in een oorlogssituatie? Wat is shellshock? Is langdurig isolement in duisternis een militair wapen om een gevangene te kraken? Hoe reageert de mens in een toestand van volslagen duisternis? Getuigenissen uit oorlogssituaties zijn vaak zeer treffend. Wat doet het met je lichaam, met je brein? We benaderen dit fenomeen van ‘sensory deprivation’ uit wetenschappelijke, historische en artistieke invalshoek.

Met lezingen en demonstraties van:
Mathieu de Meyer (conservator Raversyde): Een historische blik op het leven in de Duitse batterij Aachen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
– Tim Joye (curator Dark Sense): De cultuur van de duisternis. Een overzicht van artistieke en wetenschappelijke experimenten rond sensory deprivation.
–  Loek Grootjans (kunstenaar): Loek Grootjans verbleef een maand lang in een compleet duistere omgeving. Wat deed dit met hem, als mens en als kunstenaar?
Prof. Dr. Paul Boon (diensthoofd neurologie UZ Gent): Wat doet het brein in oorlogsituaties? Wat is shellshock en wat is posttraumatische stress? Wat doet duisternis met ons brein? Wat is neuroplasticiteit?
Laura Maes & Kristof Lauwers* (geluidskunstenaars, Stichting Logos): Kristof en Laura zetten live hersengolven van kunstenaar Frans Gentils om in een geluidscompositie.

Tussen de lezingen door kan je genieten van een muziekstuk dat in realtime gecomponeerd wordt via de hersengolven van kunstenaar Frans Gentils. Na het wetenschapscafé kan u met kunstenaars en wetenschappers van gedachten wisselen tijdens een receptie met Dark Food.

* De installatie ‘Stereotaxie’ van Laura Maes & Kristof Lauwers is die dag niet beschikbaar. De installatie kan verder elk weekend én op 11 november getest worden, telkens van 10.30 tot 18 uur. Reservaties via stereotaxie@gmail.com.

Private sessions by Raversyde
We presenteren met Private Shelter een nieuwe in situ tentoonstelling met sculpturen, installaties, schilderkunst, video, mixed media, sound art en fotografie in een reeks van bunkers.  

Daarnaast bezetten muzikanten, schrijvers, performers en wetenschappers op verschillende momenten de site. Dit programma bundelen we onder de noemer ‘Private Sessions’ en omvat concerten, een vertelwandeling, soloperformance, vuuractie en een wetenschapscafé.