zo 15.05.16

11:00

Zeedijk 10: Leo Lucassen

De reeks ‘Zeedijk 10′ buigt zich over maatschappelijke gebieden in crisis. Er wordt een stelling geponeerd en eventueel een oplossing geformuleerd. Daarna gaat de centrale gast in discussie.

De vluchtelingenproblematiek is niet meer weg te branden uit de media. In deze ‘Zeedijk 10’ trachten we een nieuwe blik te bieden op de huidige situatie. Vertrekkend vanuit de vraag “Wat is succesvolle migratie” nemen we de migratiegolven, waar Nederland en België in het verleden reeds mee te maken hadden, onder de loep. Onze centrale gast is Prof. dr. Leo Lucassen, migratie-historicus aan de Universiteit Leiden en onderzoeksdirecteur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Hij neemt ons mee op een reis langs de voor- en nadelen van de verschillende strategieën die onze lage landen hierbij hanteerden. Dit met als voornaamste vraag: kan het verleden ons iets leren over hoe we vandaag moeten omgaan met de duizenden vluchtelingen die onze richting uitkomen of hier reeds zijn?

Niemand beter om dit gesprek te voorzien van een kritische noot dan vrt-journalist Phara de Aguirre. Zij zal zich met deze expert over deze kwesties buigen.

In samenwerking met VormingPlus