zo 29.05.16

11:00

Zeedijk 10#19: Stine Jensen

‘Vooruit met die crisis’

De reeks Zeedijk 10 buigt zich over maatschappelijke domeinen in crisis. Er worden stellingen geponeerd en eventuele alternatieve denkpistes geformuleerd. Ditmaal gaan we in gesprek met schrijfster en filosoof Stine Jensen. Samen met haar gaan we op zoek naar de impact van sociale media op onze invulling van noties als vriendschap en liefde.

Van haar hand verschenen onder meer het essay Echte vrienden; over vriendschap en intimiteit in tijden van Facebook, en de bestsellers Ik lieg, dus ik ben en Dus ik ben. In het gelijknamige televisieprogramma Dus ik ben (HUMAN) gaat Stine op zoek naar de filosofische wortels van onze identiteit. In haar meest recente (kinder)boek Lieve Stine, weet jij het? legt ze de relatie tussen de vragen die kinderen zichzelf stellen en het werk van grote filosofen. Hiervoor ontving ze in 2015 een Zilveren Griffel.

Kunnen we spreken van een nieuwe categorie vrienden; de ‘social media’ of internetvrienden? Zijn deze vriendschappen door het onrechtstreeks contact per definitie minder hecht en intiem? Beïnvloedt de continuë drang jezelf zichtbaar en interessant te maken ons zelfbeeld? En zorgt dit er weer voor dat we op een andere manier in een vriendschap of relatie stappen? Niemand beter dan Stine Jensen, die zich al jaren buigt over deze evoluties en de invloed ervan op ons gedrag om samen met wetenschapsjournaliste Marleen Wynants (VUB/Crosstalks) hierover in dialoog te gaan.