zo 19.06.16

11:00

Zeedijk 10#20: Dirk De Wachter

UITVERKOCHT, GEEN WACHTLIJST

‘Vooruit met die crisis’

De reeks Zeedijk 10 buigt zich over gebieden in crisis. We nodigen een expert uit met een stelling en een eventueel alternatief en gaan uitgebreid in gesprek.

Psychiater en hoogleraar (KUL) Dirk De Wachter verwierf in eerst instantie vooral bekendheid als veel gevraagd expert op het gebied van geweldsdelicten. De besteller Borderline Times, waarin hij de 9 symptomen van de persoonlijkheidsstoornis ‘Borderline’ op onze Westerse Wereld aftoetst, betekende zijn grote doorbraak bij het brede publiek. Onder andere wat hij ‘de tirannie van geluk’ noemt, komt hierin aan bod. Zomaar goed is niet meer genoeg, het moet fantastisch zijn.

In zijn meest recente publicatie Liefde, een onmogelijk verlangen? gaat hij op dit elan verder. Weliswaar zoals de titel het reeds zegt, op het vlak van de liefde. De Wachter wil met dit boek weg van de Hollywoodiaanse nepparadijzen en wellnessweekends, weg van het hedendaagse consumentisme en de kwalijke illusie dat alles maakbaar is. Zijn werk is een pleidooi om gewoon te doen, want alleen dan kan de liefde in volle glorie verschijnen. Precies daarin verschijnt ondanks alles De Wachter zijn optimisme, want ‘het is nu eenmaal de plicht van een psychiater om optimistisch te blijven’.

Dit en zoveel meer in een gesprek tussen Dirk de Wachter en collega psycholoog, schrijver en performer Peter Lenaerts.